Επικοινωνία
26610 43434 [email protected]
[email protected]
03 Ιούν, 2013

HTML5 | HyperText Markup Language 5

Share

Η HTML5 είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ή καλύτερα μια γλώσσα σήμανσης, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή ιστοσελίδων.

Η HTML5 ακόμα και σήμερα βρίσκεται υπό ανάπτυξη ή ποιο απλά “υπό κατασκευή”.

Η HTML5 είχε αρχικά προταθεί και συνταχθεί από μια σουηδική εταιρεία λογισμικού την Opera Software,γνωστή από την δημιουργία του Opera browser.

Πρόκειται για την εξελιγμένη μορφή της αρχικής γλώσσας προγραμματισμού ιστοσελίδων, της HTML (HyperText Markup Language) η οποία δημιουργήθηκε το 1990 και τυποποιήθηκε ως HTML4 το 1997.

H HTML5 δημιουργήθηκε με σκοπό να εξαλειφθεί η ανάγκη χρησιμοποίησης ιδιόκτητων προσθέτων και άλλων πανίσχυρων εφαρμογών όπως το Flash της Adobe και το SilverLight της Microsoft.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της HTML5

…είναι η χρησιμοποίηση SVG γραφικών, δηλαδή γραφικών που δεν αποτελούνται από pixels, αλλά από μαθηματικές συναρτήσεις δίνοντας την δυνατότητα στις εικόνες να μην επηρεάζονται από τις αναλύσεις των συσκευών των χρηστών.
Αυτή η δυνατότητα παρέχεται μέσω της ετικέτας (tag) svg και του στοιχείου (element) canvas.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της HTML5

…είναι η ασυμβατότητα με τους παλιούς browsers (browsers incombatibility), που όμως με την εξέλιξη της HTML5 δείχνει να εξαλείφεται.

Το ιστορικό της HTML 5

2004: H HTML 5 γεννιέται από την WHATWG (WHAT WORKING GROUP) που μέλη της είναι η Mozilla Foundation, η Apple και Opera Software.

2006: Η W3C ανακοινώνει την συνεργασία της με την WHATWG.

2008: To πρώτo προσχέδιο  της HTML 5 είναι γεγονός και είναι γραμμένο από τον Ίαν Χίκσον ( Ian Hickson ).

2008: O Firefox 3 γίνεται συμβατός με την HTML 5, λίγο αργότερα ακολουθούν google chrome, opera safari και φυσικά internet explorer.

2010: To YouTube προσφέρει τον HTML 5 player.

2010: Ο Steve Jobs υποβαθμίζει με ανοιχτή επιστολή την τεχνολογία flash και εξηγεί γιατί η Apple δεν πρόκειται να χρησιμοποήσει την τεχνολογία αυτή στις συσκευές της.

Η τεχνολογία Flash σχεδιάστηκε για PC’s που χρησιμοποιούνται μέσω “ποντικιών”, και όχι για οθόνες αφής που χρησιμοποιούνται από δάχτυλα.

Steve Jobs

2010: Σπουδαίες εταιρίες, όπως η Disney, η Pandora και η Amazon,  ξεκινούν να χρησιμοποιούν την HTML 5 όλο και περισσότερο.

2011: Η Adobe σταματάει την δημιουργία Flash για κινητά τηλέφωνα.

2012: Μεγαθήρια στον χώρο του internet όπως το Flickr.com και το Linkedin.com χρησιμοποιούν την HTML 5.

Πηγή ιστορικού : http://visual.ly/history-html5

Share